Spelfouten: wie maakt ze
niet? Wij in ieder geval wel, en jij zeker weten ook. Oninteressante vraag dus eigenlijk. Interessanter is om te kijken naar waarom mensen spelfouten maken. Hint: het is niet omdat ze dom zijn, het ligt vaak aan de manier waarop het brein werkt. Minstens zo interessant is het om je af te vragen
hoe je eigenlijk reageert wanneer je een spelfout ziet. Verbeteren? Lekker laten
hangen? Moord en brand schreeuwen? Een bepaalde reactie komt vaak voor, en
verdient daarom een eigen blog: de Overdreiving.
Hét blog over taal, taalwetenschap, woorden, Nederlands, grammatica, taaladvies, taalfouten en alle andere dingen die taal mooi en leuk maken. Door taalwetenschappers Sterre Leufkens en Marten van der Meulen.
vrijdag 18 december 2015
woensdag 16 december 2015
Eufemisme van het Jaar: slaapkamerpartner
door Marten van der Meulen
Woordenverkiezingen genoeg: van het belachelijke 'weg met dat woord' verkiezing van dat instituut waarvan je mocht hopen dat ze wat nuttigers met hun belastingcenten zouden doen tot het Dordtse Woord van het Jaar (zie hier). Maar wat nog niet bestaat is het Eufemisme van het Jaar. Lijkt mij best wel grappig, want eufemismen zijn vaak best wel overdreven. Één inzending kwam ik op Twitter tegen (zie hiernaast), maar mijn inzending vond ik geheel toevallig op een zelfhulpwebsite. Voor mij is het eufemisme van het jaar slaapkamerpartner.
donderdag 10 december 2015
Violoncello is een bizar woord
Bron. |
We schreven anderhalf jaar geleden een van de meest gelezen stukjes van blog: hoe spreek je cello uit? Nu schreef ik (Milfje-Yang) een cd-boekje voor een celliste (voor een cd die binnenkort uitkomt op het hippe klassieke cdlabel 7MNTN), en tijdens het schrijven las ik opeens nóg iets grappig over het woord cello.
Het woord cello betekent eigenlijk alleen maar "kleintje", want het origineel is violoncello, oftewel "kleine violone". Dat is op zich al aardig, maar veel aardiger is dat violone eigenlijk "grote viola" betekent (viola + one). Violoncello is dus "kleine grote viola". HOE grappig is dat? Het laat maar weer zien dat logica in taal weinig te zoeken heeft: groot en klein heffen elkaar hier niet op. Net zomin als twee ontkenningen ("Ik heb dat nooit niet gedaan") elkaar opheffen.
Klein en groot in hetzelfde woord, of in combinatie met elkaar. Kennen jelui hier nog voorbeelden van? Valt "kleine supermarkt" er ook onder?
maandag 7 december 2015
Paige Turner, Krystal Boyd: porno kijken voor de woordgrappen
Bron |
woensdag 2 december 2015
Groene Boekje 2015: de recensie.
Bron |
In oktober vond er een Heuglijk Taalmoment plaats: een nieuw Groen Boekje werd ter doop gedragen. In de aanloop daarnaar werd de taalgebruiker regelmatig gerustgesteld: de spellingregels zouden niet veranderen. Wat wel zou veranderen was de inhoud, de uitgever, en vooral de selectie van de woorden. Inmiddels is het boekje anderhalve maand uit, maar er is weinig tot niets over verschenen. Laat staan dat er (afgezien van een kort stukje van collega taalschrijfster Maartje Lindhout op Neder-l) een recensie van is verschenen. Nou, dan nemen wij het wel op ons. Hierbij dus: alles wat je wilde weten over het nieuwe Groene Boekje.