dinsdag 23 februari 2016

Perfect of zuiver: wat is een hattrick?

Voetbal en taal gaan samen als champagne en aardbeien. We schreven eerder al over daar is de goal, en over het woord rabona. Ook in ons zojuist verschenen boek  staat trouwens allerlei leuks te lezen over voetbal!  Lezen over voetbal doe ik zelf op vi.nle De stukjes zijn op zich aardig, maar de comments, daar gebeurt de ware magie. Die zijn namelijk altijd een enorm feest van ad hominems, leedvermaak en zelfs taalplezier. Er lijkt de laatste tijd (maarja, kan al langer, je weet het nooit) wat onduidelijkheid te zijn over de term hattrick. Nou, laten wij die term dan eens even beter bekijken.

woensdag 17 februari 2016

Accenthallucinatie

Het zal u niet ontgaan zijn: de Tweede Kamer heeft een nieuwe veurzitster. Khadija Arib werd een paar weken geleden met een flinke meerderheid verkozen, ondanks dat de PVV expliciet, en de VVD wat stiekemer, uitspraken dat ze haar ongeschikt vonden. Behalve haar dubbele nationaliteit werd Arib verweten dat ze een Marokkaans accent heeft. Ze zou daardoor slecht verstaanbaar zijn – lastig, natuurlijk, als je een debat veurzit. Het ding is alleen, dat ze al jaren debatten heeft veurgezeten. Waren er toen ook problemen met haar accent? Hoe erg is een accent eigenlijk? Maakt het mensen echt onverstaanbaar? Hoe meet je dat? De Taalwetenschap heeft hier bijzonder interessante dingen over te zeggen. Namelijk: het zou zomaar kunnen dat de VVD hallucineert. Net als iedereen, trouwens.


maandag 15 februari 2016

Alle letters verzamelen: het pangram blijft mooi

Controniemen, autologe woorden, exoniemen, noem het maar op: als er een sjieke naam voor is vindt Milfje het te gek. Nu kwam zij laatst weer een nieuw iets op het spoor: het pangram (niet te verwarren met tangram)
. Bestaat al sinds mensenheugenis, maar ja, wij kenden het niet, dus delen is vieren. En wie weet kende gij, Oplettende Lezeres, het ook wel niet (hihi wel niet). Hoe het ook zij, een pangram is een zin waarin alle letters van het alfabet voorkomen. Is heerlijk. Is een feest. Krijg je zulke zinnen van: “Pechdag: sexy quizvrouw blijft mank”. Zielig, maar wel mooi. En er kan nog veel meer!

woensdag 10 februari 2016

Hoe spel je Cairo?


Nou, dat lijkt me nogal een open deur. In de titel gebruikten we namelijk Cairo (en nu weer) met de c van crux. Maar wat zwetste mijn verbazing toen ik nevenstaand artikeltje zag staan in de/het NRC? What-what-what?! Kairo? Nou, best een interessante questie eigenlijk. Lees maar!

maandag 8 februari 2016

Spelen en leren: Lingquest

Hebben jullie ook allemaal zo’n lol (gehad) met The GreatLanguage Game? Voor wie het niet kent: dat is een fantastisch taalspel, waarbij je iemand hoort spreken in een of andere taal en dan moet raden welke taal of dat dat is. Het is meerkeuze, maar knap lastig, want hoor als eenvoudige bi-/tri-/tetraglot maar eens het verschil tussen Zweeds en Deens, of moeilijker nog: tussen Laotiaans en Thais. Precies die vaardigheid kun je nu trainen met een nieuwe app: LingQuest. Nóg zo'n fijn taalspel, en ook nog eens tsjokvol wetenschappelijk nut!

maandag 1 februari 2016

Taal in 2015: de zelfbevlekkende recensie

Och wat zijn wij heden blij: vorige week verscheen Milfjes eerste boek, Taal in 2015. We gaven jullie al wat teasers van wat erin staat, maar vandaag presenteren we ook nog eens een stukje over waaróm dat er dan in staat. Een soort zelfrecensie. Je kunt dat ook reclame noemen, en dat mag: dit stukje is absoluut bedoeld om te laten zien wat voor gaaf boek Taal in 2015 wel niet is. We raden jullie allemaal aan het boek dus ook te kopen. Verwacht geen objectiviteit. Verwacht wel iets meer achtergrond bij dit schitterende boek.