Spelling. Je kunt er moeilijk over doen, en dat doen veel mensen dan ook. Maar hoe doen ze dat eigenlijk in het buitenland? Doen ze daar ook moeilijk over spelling? Of hebben ze oplossingen gevonden waar wij nog wat van kunnen leren? Milfje laat een aantal talen de revue passeren, want perspectief geeft altijd meer kennis. Vandaag aflevering 1: Engels.
Hét blog over taal, taalwetenschap, woorden, Nederlands, grammatica, taaladvies, taalfouten en alle andere dingen die taal mooi en leuk maken. Door taalwetenschappers Sterre Leufkens en Marten van der Meulen.
donderdag 28 maart 2013
dinsdag 26 maart 2013
10^Taal... Vadim Kimmelman
Taal: wie is er niet mee bezig? Blogs, twitters,
tijdschriften, polemieken, ingezonden brieven, boeken. Er zijn heul veul mensen
met evenveul meningen. Toch zijn er ook mensen die zich meer met taal bezig
houden dan anderen. Daarom vraagt Milfje Meulskens hun mening over taal. In de
derde aflevering laten we Vadim Kimmelman aan het woord, de 100e liker van
Milfje Meulskens op Facebook :)!
Vadim is promovendus aan de Universiteit van Amsterdam en
komt oorspronkelijk uit Rusland.
donderdag 21 maart 2013
Hoera voor woorden!
Woorden. Je kunt erom lachen of erom huilen, maar negeren kun je ze niet. Vrijwel alle mensen op aarde (je kunt hier checken hoeveel dat er zijn) gebruiken woorden. Alle talen hebben woorden, hoewel ze zich op heul veul verschillende manieren gedragen, en er ook best verschillend uitzien. Maar wat is nou eigenlijk een woord? En wat vindt Milfje nou echt interessante woorden? Ter viering van de Woordentest van de Universiteit van Gent een speciale editie van Milfje over het Woord.
dinsdag 19 maart 2013
Arabische woorden zijn eng
Zou er minder oorlog
zijn als iedereen dezelfde taal zou spreken? Het is in ieder geval een mooi
idee dat wanneer je dezelfde taal spreekt, je elkaar beter begrijpt, en je
elkaar ook meer vergeeft. Of het ons echt snel naar wereldvrede zou helpen
betwijfel ik, maar in België had een gedeelde taal in ieder geval een hoop
ellende gescheeld.
dinsdag 12 maart 2013
Vampire Weekend, interpunctie, en een dildoverzamelaar
Laatst was ik eens naar Vampire Weekend aan het luisteren, en dat leuke eerste nummer van ze heeft zowaar een titel die alles met taal te maken heeft: Oxford Comma. En ondanks dat het nummer verder niet per se gaat over taal, is het toch een leuk nummer en roept het natuurlijk de vraag bij al die luisteraars op: wat is de Oxford comma nou eigenlijk, en wat doet 'ie in het Nederlands?
zaterdag 9 maart 2013
100 likes op Facebook! Als dank: de 4 mooiste social media taalvondsten
Hoera,
de Milfje Meulskens Facebookpagina heeft honderd likes! En wat
ik ook zo leuk vind, is dat ik die zin 10 jaar geleden nog niet had kunnen
begrijpen, laat staan uiten, laat staan vermoeden dat ‘liken’ zo’n begrip zou
worden. Taal is dynamisch, dat blijkt maar weer. Om al deze heuglijke feiten te
vieren, trakteer ik jullie hier op een beschrijving van de 4 allermooiste
nieuwemediataalinnovaties (spaties invoegen waar je maar wilt).
vrijdag 8 maart 2013
Wat is de irritantste taalfout in het Nederlands?
Vrijwel iedereen irriteert zich aan bepaald taalgebruik. Neem die zin bijvoorbeeld al: veel mensen zullen zeggen: “Nee, het is “ergert zich”, irriteren is niet wederkerend”. Zo zijn er nog ettelijke voorbeelden te noemen. Maar het gekke is: niet iedereen valt dezelfde dingen op. Sterker nog: sommige mensen worden helemaal gek van bepaald gebruik, terwijl het anderen niks kan schelen. Daarom deed Milfje (met hulp van 2 studiegenootjes*) onderzoek naar wat mensen echt het allerirritantst vinden.
woensdag 6 maart 2013
Waar komen de spelregels vandaan?
De regels van je moedertaal leer je min of meer vanzelf: niemand hoeft je uit te leggen dat het onderwerp en de persoonsvorm van een zin in het Nederlands moeten congrueren in persoon en getal. Dat kun jij, alsof het niks is! Maar er zijn ook regels die je wél actief hebt moeten leren, bijvoorbeeld ‘je moet zeggen beter DAN en even goed ALS’, maar vooral ook spellingsregels. Voor de leesbaarheid van dit stukje beperk ik me even tot die laatste. Want de grote vraag rijst: wie bepaalt ze eigenlijk? Wie heeft ooit bedacht dat je rijksmuseum moet schrijven in plaats van rijks museum? Hoe komen ze er in het groene boekje er eigenlijk bij dat je pannenkoek moet schrijven?