dinsdag 22 juli 2014

Duolingo

Ga je op vakantie naar een land waarvan je de taal niet (goed) spreekt? Je smartphone weet raad! Download snel Duolingo, een app waarmee je op verantwoorde en slimme wijze een taal kunt leren. Wat is het en waarom werkt het?


Duolingo heet Duolingo omdat je voortdurend aan het vertalen bent van de voor jou vreemde taal naar een bekende, en andersom. Het gaat zo: kies de taal die je wilt leren, maak de toets om je beginniveau vast te stellen, en krijg een reeks opdrachten. Iedere opdracht behandelt een themaatje (bijvoorbeeld: het tu/vous-verschil, modale werkwoorden tegenwoordige tijd, of woorden voor lichaamsdelen) en bestaat uit 20 zinnen. Er zijn verschillende dingen die je met zo’n zin moet doen:

-  je krijgt een zin in de vreemde taal die je leert, en moet die naar je eigen taal vertalen
-   je krijgt een zin in je eigen taal, en moet die naar de vreemde taal vertalen
-   je krijgt een zin in de vreemde taal, en moet die herhalen (uitspreken dus)
-   je krijgt een zin in de vreemde taal, en die moet je opschrijven (correct typen dus)
-   je krijgt een zin in de vreemde taal, en losse woordjes in je eigen taal, en moet die losse woordjes in de goede volgorde zetten

Als je in een opdracht 3 of minder fouten maakt, krijg je 10 punten (ahh beloning, daar zijn we gek op), en mag je door naar de volgende opdracht. Omdat je in het begin een testje maakt, is het niveau op je afgestemd en kun je daadwerkelijk nieuwe, moeilijke dingen leren. Je kunt dus ook instappen als je al enigszins gevorderd bent in de taal naar keuze.

Bij Duolingo krijg je nauwelijks uitleg over wat je moet doen, of over de woorden die je leert. Dat lijkt misschien lastig, want je moet alles zelf uitvogelen, maar het is juist wat de app zo goed maakt. Tweedetaalleerkenners zijn het niet over heel veel zaken eens, maar 1 ding is duidelijk: de beste manier om een vreemde taal te leren is door die heel veel te horen en te gebruiken. Je moet jezelf als het ware onderdompelen in de taal door die eindeloos veel te horen (immersie heet dat), en als je niet naar het land in kwestie kunt (of je bent er maar twee weken), dan is Duolingo een prima manier om dat te doen. Lekker veel fouten maken, en daarvan leren.

Duolingo is trouwens voor gratis, en dat is niet voor niks. Door zinnen te vertalen help je de mensheid op een andere manier, namelijk door zinnen van sites te vertalen en op die manier vertaalmachines beter te maken. Andere duolingogebruikers kunnen jouw vertalingen beoordelen, en op die manier komt duolingo te weten wat goede vertalingen zijn van bepaalde zinnen en wat niet. Dat is supernuttige informatie, want het levert goed vertaalde sites en documenten op. 
De app kan op dit moment nog niet héél veel talen aan, nl. Engels, en als je dat al kunt ook Italiaans, Spaans, Portugees, Duits en Frans. Maar goed, dat zijn leuke talen om te kunnen, en als je daar ook nog eens het interweb mooier van maakt, dan kun je bij ons helemaal geen kwaad meer doen. Daarom, lieve lezers, pakken die smartphone, downloaden die app, en vertalen maarrrr!

8 opmerkingen:

  1. Sinds enkele weken volg ik via de android app op mijn tablet de Duolingo cursus Engels. Alleen is het nu niet leuk meer: Als ik gebruik maak van de optie Versterk Vaardigheden en klik op de microfoon en een zin wil vertalen naar het Engels wordt mijn zin steeds futief weergegeven terwijl ikhet echt goed doe, en verlies ik constant hartjes. Dat is heel frustrerend. Is er iemand die hiervoor de oplossing heet? Moet ik voor die optie soms nog een app downloaden. M.vr.groet Toos de Jong

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Toos,

      Wat vervelend! Ik heb zelf iets vergelijkbaars gehad: af en toe wordt bij de uitspreekopdrachten niks goedgekeurd, ook niet als ik naar mijn idee echt precies de zin voorlees zoals die er staat. Misschien is er een bug in het microfoongedeelte van de app?

      Op de helppagina kan ik er niet direct iets over vinden, zie https://www.duolingo.com/help. Maar onderaan staat een verwijzing naar de community, misschien kunnen ze je daar verder helpen! Succes!

      Verwijderen
  2. Ligt het nu aan mij dat ik alleen nog Duolingo voor Engels kan vinden? Ik zou graag de versie voor Frans willen downloaden, maar voor Android kan ik 'm niet vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Henny, wij hebben vooral een recensie geschreven, voor technische vragen moet je helaas ergens anders zijn.

      Verwijderen
  3. Reacties
    1. Beste Unknown,

      vervelend om je probleem te horen, maar wij kunnen daar weinig aan doen denk ik...

      Groeten
      Marten

      Verwijderen
  4. "en als je dat al kunt" en
    "Maar goed, dat zijn leuke talen om te kunnen"
    Moet dat niet zijn:
    en als je die al kent en
    Maar goed, dat zijn leuke talen om te kennen?
    Of er moet 'spreken' achter kunt/kunnen gezet worden.

    Kennen = weten
    Kunnen = in staat zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Liesbeth, dat onderscheid wordt traditioneel gemaakt, maar wij zien geen probleem in het gebruik door elkaar. De zin lijkt me duidelijk. Het is toch niet nodig om alleen één vorm voor één betekenis te hebben?

    BeantwoordenVerwijderen