donderdag 8 oktober 2015

Wat is kontjeblauw?

Het is altijd een dankbaar onderwerp: de taal van jeugdige spelletjes. Neem knikkertaal: daar verschenen artikelen over, oproepen, en ook in boeken kwam het geregeld terug. Het ís ook leuk: je ziet er al sociale netwerken in, je ziet regionale variatie, kortom, smullen voor taalkundigen, en nostalgie voor niet-taalkundigen, dus iedereen wint.

Iets waar voor zover wij weten nog geen onderzoek naar is gedaan, is het fenomeen van kontjeblauw. Dat krijg je als je een voetbalspelletje verliest. Je moet dan voorovergebogen staan, met je gezicht richting doel (of muur), en de andere deelnemers mogen dan zo hard mogelijk schieten op je gebipste. Zie het filmpje hieronder.

Maar ook hier, zo leerden wij recentelijk, is variatie in! Je hebt namelijk ook kontjebonken! En kontje rossen! We weten er nog niet veel over, behalve dat kontje rossen voorkomt in Brabant, kontjeblauw in Den Haag, en kontje bonken in Borne, Twente. Dus, lieve lezertjes: wat gebruiken jullie hiervoor? Of wat gebruiken jullie kinderen hiervoor? 


6 opmerkingen:

  1. Kontjeknal was het bij ons (Roosendaal).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Potjes konden dan ook worden gespeeld "met of zonder kontjeknal". Voor als men een keer geen zin zou hebben in bipsgerelateerde aangelegenheden.

      Verwijderen
  2. Ik heb begin jaren negentig wel eens voorovergebogen voor een blinde muur gestaan -iets ten zuidoosten van de Amsterdamse grachtengordel- voor een portie "billenbrand ".

    BeantwoordenVerwijderen
  3. +1 voor 'billenbrand', maar dan gebezigd in Benthuizen (een dorpje naast Zoetermeer, een stadje naast Den Haag)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'Kontje raggen' heet dat in Emmen.

    BeantwoordenVerwijderen