vrijdag 28 juni 2013

10^Taal voor... Jenny Audring

Taal: wie is er niet mee bezig? Blogs, twitters, tijdschriften, polemieken, ingezonden brieven, boeken. Er zijn heul veul mensen met evenveul meningen. Toch zijn er ook mensen die zich meer met taal bezig houden dan anderen. Daarom vraagt Milfje Meulskens hun mening over taal. Vandaag interviewen we Jenny Audring, taalonderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam, die veel weet over complexiteit van talen en over grammaticaal geslacht. Verder is Jenny (afhankelijk van waar, wanneer en voor wie) ook Berlijnse, import-Hagenaar, fotografe, koorzangeres en Bromptoneer (dat is iemand die op een Brompton rijdt en daar trots op is (die dingen fietsen echt lekker!)).

woensdag 26 juni 2013

Taalspel voor twee- en meertaligen


Taal is een spel. Als we op de middelbare school geen spelling (wat een grap eigenlijk dat het SPELling heet) zouden aanleren maar met z'n allen taalspelletjes zouden gaan doen, was de wereld een betere plaats, om van het Interweb nog maar te zwijgen. Daarom: vandaag een voor zover bekend naamloos spel, waarbij je Nederlandse én Engelse woorden moet gebruiken... De credits gaan naar Kees Torn, pak aan Kees!

maandag 24 juni 2013

De man welke ik zag: hypercorrectie?

Mensen zijn snel onzeker, bewust of onbewust. Dus willen ze laten zien dat ze slim zijn, en een hoge sociale positie hebben. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door te praten als mensen uit een hogere klasse, die vaak hoger opgeleid zijn en dus de schoolnorm volgen. Dat gaat niet altijd goed: wat vaak gebeurt is dat men de hogere klasse voorbijschiet en een bepaalde regel toepast waar dat niet hoeft. Hypercorrectie noemen we dat: oudbollig zeggen in plaats van oubollig, omdat houwen van ook zo slordig klinkt.
Ik kom de laatste tijd een interessant voorbeeld hiervan tegen: 'De man
welke ik zag'. Op zich niet fout, maar voor internet wel ongebruikelijk. En natuurlijk: boeiend!

vrijdag 21 juni 2013

10^Taal voor... Sander Wubben


Taal: wie is er niet mee bezig? Blogs, twitters, tijdschriften, polemieken, ingezonden brieven, boeken. Er zijn heul veul mensen met evenveul meningen. Toch zijn er ook mensen die zich meer met taal bezig houden dan anderen. Daarom vraagt Milfje Meulskens hun mening over taal. Met vandaag Sander Wubben, kersverse doctor (hij promoveerde op 5 juni op zijn proefschrift getiteld “Text-to-Text Generation by Monolingual Machine Translation”) en universitair docent aan Tilburg University. Zijn interesse ligt in de computationele linguistiek.

woensdag 19 juni 2013

Wat is de moeilijkste taal ter wereld?

Welke talen kent u? De meeste lezers van dit blog noemen nu waarschijnlijk een aantal Europese talen: Nederlands, Engels, Duits en Frans, een aantal kan Italiaans of Spaans misschien. Als ik, Milfje-yin, vertel dat ik ooit Arabisch heb geleerd, wekt dat diep respect en grote verwondering: Arabisch wordt als vreselijk moeilijk gezien. Chinees heeft het imago nog veel onmogelijker te zijn, net als Fins (20 naamvallen!) en kliktalen uit Zuid-Afrika. Maar hoe bepaal je eigenlijk welke taal het moeilijkst is? En welke taal is echt het aller-allermoeilijkst?

maandag 17 juni 2013

Foois en museums



Ik hoorde iemand in de kroeg laatst zeggen: “Vet zielig, zij verdient minder dan het minimumloon, ze moet leven van haar foois.” Hè, dat moet toch fooien zijn? Hoe zit dat? En waarom zijn er mensen die tegenwoordig museums zeggen in plaats van musea? Is dat fout? Nee. Hoewel musea's een beetje te veel van het goede is misschien...

vrijdag 14 juni 2013

10^Taal met... Oscar Strik

Taal: wie is er niet mee bezig? Blogs, twitters, tijdschriften, polemieken, ingezonden brieven, boeken. Er zijn heul veul mensen met evenveul meningen. Toch zijn er ook mensen die zich meer met taal bezig houden dan anderen. Daarom vraagt Milfje Meulskens hun mening over taal. Met vandaag Oscar Strik, bijna 28, ontsproten aan het Zuiden des lands, maar acht jaar in de buurt van Amsterdam gewoond. Scandinavische Talen & Culturen (Noors) gedaan als bachelor, daarna een master Linguistics, allebei aan de UvA. Sinds 2010 werkt hij aan de RUG als promovendus bij Muriel Norde

Oscar heeft sinds kort maar besloten dat hij ‘schrijver’ ‘is’. Schrijven over taal is zijn werk, schrijven over cultuur in bredere zin is zijn hobby, en hij wil ook nog wel eens wat mijmeren over muziek, geschiedenis, en computerspellen.

woensdag 12 juni 2013

Broek der Illusies hoofdstuk 2

Broek der Illusies gaat verder! Maar waar waren we? Oja, onze held bereed zijn nobele paard door het bos toen hij een merkwaardig wezen tegenkwam... 

maandag 10 juni 2013

Korter is beter

De Yang-wederhelft van Milfje is momenteel in Australie, en quelle surprise, daar doen ze ook leuke dingen met taal!. Afgezien van allerlei geinige uitspraakdingetjes doen ze vooral ook veel aan afkortingen. Barbecue wordt barbie, tutorial wordt tute, en breakfast wordt brekkie. Dit afkorten roept behoorlijk wat weerstand op bij voornamelijk Britse taalgebruikers (het zal eens niet). Een beetje hetzelfde als de weerstand die bij veel mensen bestaat tegen sms-taal. Maar waarom bestaat die weerstand eigenlijk? Afkorten is namelijk altijd al normaal geweest, en we doen het niet alleen in sms’jes, maar uberhaupt de hele tijd. Waarom doen we dat eigenlijk?

vrijdag 7 juni 2013

10^Taal met... Paulien Cornelisse


Foto: Mamvandam
Taal: wie is er niet mee bezig? Blogs, twitters, tijdschriften, polemieken, ingezonden brieven, boeken. Er zijn heul veul mensen met evenveul meningen. Toch zijn er ook mensen die zich meer met taal bezig houden dan anderen. Daarom vraagt Milfje Meulskens hun mening over taal. Met vandaag misschien wel Neerlands Notoirste Taalpubliciste: Paulien Cornelisse. Jeweetwel, van Taal is zeg maar echt mijn ding. Níet de mol. Ze omschrijft zichzelf als volgt: 

Ik ben een persoon die als werk heeft: naar de wereld kijken en op gedetailleerde wijze iets zeggen over die wereld. Ik doe dat als schrijver en als cabaretier. 

woensdag 5 juni 2013

Vragen staat niet vrij!


Lieve Milfje, wat is dat eigenlijk een vraag? 

Goede vraag, lezer! Een typisch vraagzin is een zin waarin een stukje informatie ontbreekt. De ondervraagde moet dat stukje dan aanvullen. Althans, dat is het standaardverhaal. Maar daar kun je geen blog over schrijven, dus jelui voelt al op je klompenvoeten aan dat het zo simpel niet kan liggen. Inderdaad, slimmerds: in veel gevallen wordt een vraag niet gebruikt om informatie te verkrijgen, maar om een gesprek te sturen. Vandaag in Milfje Meulskens: 3 manieren om je gesprekspartner tot een specifiek antwoord te dwingen. Doe er je communicatieve voordeel mee!

maandag 3 juni 2013

Taalangst door de eeuwen heen: Germaanse leenwoorden in het Nederlands

Hoera, Milfje bestaat deze maand een half jaar! Echt een moment voor een aankoop. Ons oog viel op de dvd met alle jaargangen van taalwaakblad OnzeTaal, vanaf de oprichting in 1932 tot en met 2011. En DAT is me een partijtje smullen geblazen! Maar we zouden niet Milfje heten (sic) als we er niet allerlei interessants in zouden ontdekken. Daarom vandaag een duik in de geschiedenis: hoe zit het met leenwoorden en hoe snel burgeren ze in? Een casus (Latijn).