Onlangs publiceerde Ann de Craemer, de inmiddels welbekende taalcolumniste, een stukje over wat zij noemt wezelwoorden: de taal van van politici en managers die zo doorspekt is met wazige neologismen dat ze niet duidelijk is, maar juist verhullend. Het woord 'wezelwoorden' is nieuw voor mij, maar het fenomeen niet, laat staan de ergernis. Ook in Milfjes vrijdagse interviews wordt verhullende taal vaak genoemd als grootste ergernis. Let dus op uw nekharen als u dit leest: in je kracht zetten, proactief prioriteren, out of the box
mentaliteit, denken in uitdagingen...
Hét blog over taal, taalwetenschap, woorden, Nederlands, grammatica, taaladvies, taalfouten en alle andere dingen die taal mooi en leuk maken. Door taalwetenschappers Sterre Leufkens en Marten van der Meulen.
Translate Milfy!
dinsdag 29 juli 2014
dinsdag 22 juli 2014
vrijdag 18 juli 2014
De taalkunde van Weird Al
via Slate.com |
donderdag 17 juli 2014
Milfje leest: de woorden van Couperus
Het is weer zomer, en dat betekent dat
Milferina eindelijk al die boeken mag gaan lezen die zich de
afgelopen maanden zo hardnekkig hebben verzameld op het
spreekwoordelijke nachtkastje. In die boeken gebeurt natuurlijk ook
allerlei taligs. Milfje rapporteert wat zij leest. Vandaag in
Aflevering 1: De Boeken der Kleine Zielen van een van onze ouwe
favo's, Louis Couperus. En U, o Lezer(es), wat leest u eigenlijk deze zomer? Zitten daar nog leuke taalvondsten bij?
maandag 14 juli 2014
Wanneer is laatst? Tijd voor een quiz!
Er is een groep woorden, die we deictische woorden noemen. De betekenis van die woorden is afhankelijk van de spreker en de context waarin die spreker zich bevindt. Voorbeeld zijn jij en ik: wie dat zijn, hangt af van wie er spreekt. Dat die woorden sprekerafhankelijk zijn, wil niet zeggen dat ze onduidelijk zijn, want het is altijd duidelijk over wie ik het heb, wanneer ik ik zeg. Al minder duidelijk kan het zijn wanneer we het over jij hebben: "Kom jij eens hier! Nee, jíj!".
dinsdag 8 juli 2014
Daar is de goal!
Houdt u niet zo van voetbal maar wel van taal? Dan hebben we een leuk tijdverdrijf voor u. Er viel ons namelijk iets op in de taal der commentatoren, maar we snappen het niet helemaal, dus u mag meespeculeren. Er is al een boel gezegd en geschreven over de narratieve structuur van het commentaar van voetbalwedstrijden en over de taal van spelers zelf, zie bijvoorbeeld dit stukje over het voetballers-je, en dit filmpje, waarin Jack van Gelder als een dolle wisselt van werkwoordstijd: hij heeft het in korte tijd eerst over Huntelaar's moment in de verleden tijd ("Toen kwam het moment van Klaas-Jan Huntelaar") en vervolgens over dat moment in de toekomst ("Wordt dit dan toch zijn moment?"). Maar de observatie waar we het vandaag over gaan hebben gaat om lidwoorden.
woensdag 2 juli 2014
Grammaticale inflatie
Nou
hebben we hier al een boel vergelijkingen behandeld, maar eentje
hebben we nog nooit uitgediept: de vergelijking tussen taal en
economie. Die gaat op verschillende manieren verrassend goed op! Bijvoorbeeld een begrip als spaarzaamheid, oftewel efficiëntie, kennen we in geld (sparen!) en in taal: afkorten levert ons tijdwinst op. Maar er bestaat nog een interessante overeenkomst
tussen taal en geld, en die heet inflatie.
dinsdag 1 juli 2014
Milfje op zomerreces
Lieve lezers,
De zomer breekt zo langzamerhand uit, en Milfje krijgt door al dat voetbalsucces en de laatste werkloodjes nogal zin in vakantie. Daar gaan we dan ook op, maar we laten jullie niet in de steek, oh nee! De komende tijd blijven we posten, maar op een wat lager pitje dan normaal. Vanaf september zijn we weer op volle sterkte. Als troost is hier een link naar een fijn blog.
Zoen,
Milfje
Abonneren op:
Posts (Atom)