Translate Milfy!

donderdag 7 mei 2015

Neder-L: prins onder de blogs

De laatste weken woedt er een verwoede rel op het Interweb, over de bezuinigingen van de Taalunie. Milfje weet te weinig van de materie en gaat sowieso niet schelden (al vindt ze het wel belachelijk dat dat gedrocht dat recente boekje Taalhelden hier "een mooi initiatief" wordt genoemd. Mooi initiatief misschien, een keer samenwerken, maar een wanstaltige suboptimale uitkomst, zoals we eerder schreven). Maar in de reactie van Geert Joris staat één ding dat gewoon belachelijk is. Het laat precies zien met wat voor een iemand we hier te maken hebben. Hij noemt Neder-L namelijk  de "online cafétoog van de maatschappij." 


Tsja, dit getuigt wel van zó weinig inzicht in het Landschap der Neerlandistiek, daar valt niet tegen op te boksen. Daarop kunnen wij alleen maar hoofdschuddend bij in het gras neervallen en in foetushouding gaan liggen huilen. Neder-L is namelijk niet een cafétoog. Neder-L is een van de beste initiatieven op het gebied van de Neerlandistiek sinds het bestaan van het Internet. Want wat doet Neder-L? Laten we het eens op een rijtje zetten.

1. Neder-L biedt een platform voor nieuwe edities van oude Nederlandse teksten. Zoals Een schoone historie van Palmerijn van Olijve. Maar ook Ogier van Denemerken. Om over Paris ende Vienne nog maar te zwijgen. Allemaal gratis en voor iedereen toegankelijk. Zie hier voor een volledig overzicht.


2. Neder-L is toegankelijk. Zowel online (zie onder) als qua stijl. Vrijwel alle stukjes zijn in vlot Nederlands geschreven, laagdrempelig maar goedgeïnformeerd. Wars van managerstaal, vrij van onnodig ingewikkelde zinnen.


3. Neder-L brengt recensies, nieuws, bespreekt proefschriften, en ga zo maar door. Het brengt vacatures. Het geeft nieuws van andere blogs weer. Het geeft studenten de kans om data te verzamelen. Lees Neder-L en je bent bij wat betreft de Neerlandistiek en de wereld eromheen.


4. Neder-L populariseert nieuwe kennis. Gerenommeerde taalwetenschappers als Jan Stroop, Leonie Cornips en Peter-Arno Coppen vertellen over eigen, kijken kritisch naar ander, en reageren op nieuw onderzoek.


5. Neder-L populariseert oude kennis. Zo bracht Marc van Oostendorp in een lange serie al zijn kennis als Professor Microvariatie (een onwaarschijnlijke superheldennaam, dat wel) bij elkaar in het GRATIS e-book Klankencyclopedie van het Nederlands. Hier te vinden. Gratis.


6. Neder-L is een online aanwezigheid, dus en want openbaar. Dit is nog wel het belangrijkst. Neder-L is een ontmoetingsplaats voor studenten, docenten, taalkundigen, literatoren, en volstrekt willekeurige geïnteresseerden. Als je alleen al ziet wat voor soort mensen er de laatste dagen gereageerd hebben, dan zie je hoe enorm rijk en breed de lezersschare van Neder-L is. Het is daarmee een baken voor wetenschapspopularisatie. Dít is hoe goede wetenschapscommunicatie werkt. Je brengt allerlei wetenschap gratis, toegankelijk, EN als aller-allerbelangrijkste, het is geen eenrichtingsverkeer. Mensen krijgen de kans te reageren. Het is daarmee een voorbeeld voor de Nederlandse wetenschap in het algemeen en de Taalunie in het bijzonder.


Neder-L. Prins der blogs. Ontmoetingsplaats voor iedereen uit de Neerlandistiek en ver daarbuiten. Misschien is de lompe opmerking van de heer Joris eigenlijk wel een compliment. Iedereen is er, aan deze toog. Dat de Taalunie dat niet inziet, is alleen maar jammer. Jongens en meisjes, Milfje geeft een digitaal rondje, en brengt een toost uit op Neder-L. Nog vele jaren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten