Translate Milfy!

dinsdag 21 maart 2017

Roses are red meme is dichterlijk feest

Door Marten van der Meulen


Ik weet niet hoe het komt, maar ik ben de laatste tijd veel met memes bezig. Je weet wel, die plaatjes die als template worden gebruikt om wisselende teksten in een vast format bij een vast plaatje te zetten. Vorige week ging het over het ik-heb-een-beter-idee-meme, vandaag gaat het over een zeer poetisch construct. Ik zeg poetisch, maar je zou ook poezie-album-oïde kunnen zeggen. Vandaag gaan we het hebben over een hilarische nieuwe vorm van het bekende rijmpje Roses are Red, Violets are Blue.


Deze nieuwe vorm werkt als volgt:
1. Je opent met Roses are red
2. Je volgt met een zinnetje dat liefst bestaat uit vier lettergrepen, waarvan het laatste woord 1 lettergreep heeft en rijmt op het laatste woord van de volgende zin
3. Je plakt er een plaatje onder met een krantenkop, liefst iets heel absurds, liefst met 10 lettergrepen (dan loopt het metrum het best). 

Abstract? Hier is een voorbeeld:

Niet helemaal perfect deze, want het metrum klopt niet helemaal. Metrum speelt een belangrijke rol in dit meme, dat is best bijzonder. Het beste metrum is een soort verkorte dactylische tetrameter, met drie versvoeten van zwaar licht licht en een zwaar eind. Kijk, dit voorbeeld klopt wél precies:

Leuk he? Hier en hier kun je nog flink wat voorbeelden vinden. Zoals met veel van dit soort constructies kun je op twee manieren de meeste punten scoren: door precies de regels te volgen (vooral door de krantenkop metrisch te laten kloppen), of door iets totaal 100% verkeerd te doen. Opvallend hoe dat werkt bij grapjes, maar dat is een gedachte om een andere keer uit te werken. Kijk, dit is een voorbeeld van iets dat zó ver van het juiste metrum afstaat dat het weer grappig wordt.

100 punten voor Jason. Sowieso erg grappig om andere varianten te lezen, ook degene die niet metrisch perfect zijn, omdat het vaak echt volslagen waanzinnige krantenkoppen zijn. 

Deze meme schijnt te bestaan sinds augustus 2016 (volgens Know Your Meme, de officieuze bijhouder van deze gekkigheden). Overigens was ik al langer fan van creatieve manieren om met Roses are Red om te gaan. Een favoriet is ook de antihumor-vorm van verwerking, waarbij je wel (meestal) begint met Roses are Red, maar vervolgens bijvoorbeeld niet rijmt:

Roses Are red,
violets are blue
I have a gun
get in the van

of zelfs

Roses are grey,
violets are grey
I am a dog

Zie hier voor een lange lijst met dit soort gedichtjes. Niet allemaal zijn ze even grappig, maar het is wel een heel mooi voorbeeld van creatief omgaan met een dichtvorm, en die op een meta-manier bekijken. Ik kan daar oprecht van genieten. Mensen doen dit waarschijnlijk al heel erg lang, maar het internet maakt het mogelijk om te delen, en dus te lezen, dat wat anders in kleine kring was gebleven. 

Dus goed jongens, pak je creatieve spieren maar weer uit de kast (huh) en gooi ze tegen deze nieuwe vorm van poëzie aan. De krantenkop-variant wel te verstaan. Hier, een voorzetje mijnerzijds (in het Nederlands, en met niet helemaal het juiste ritme):

Rozen zijn rood,
mijn slot is van ABUS


6 opmerkingen:

 1. Roses are red
  Asscher feels blue
  PvdA is almost adieu

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar Henk, dit is toch geen krantenkop?
   Bovendien rijmen blue en adieu niet (behalve als je blue met een eu uitspreekt, wat wel kan, maar wat onwaarschijnlijk wordt door de voertaal Engels in de rest van het rijmpje)

   Verwijderen
 2. Een krantenkop is het inderdaad niet, maar in het Engels rijmt adieu wel degelijk op blue.
  Adieu- [sjwa]dju:
  Blue= blu:
  (English Pronouncing Dictionary van Daniel Jones)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Akkoord, als je Daniel Jones erbij gaat halen buig ik natuurlijk.

   Verwijderen
 3. Rozen zijn rood,
  Messen zijn scherp

  iPhone 6 gebruikt volgens rechter
  geen gestolen ontwerp

  BeantwoordenVerwijderen