Translate Milfy!

woensdag 6 augustus 2014

Hoe noem jij je stad? Over Drake en Sicilië aan de Eems

Fijn nieuws op het interweb, als je van rap houdt: Drake brengt een nieuw album uit. Is Milfje in de sluikreclameval getrapt? Nee hoor, niks van dat alles. Drake is gewoon een favorietje van ons, omdat hij te boek staat als de uitvinder van de uitdrukking YOLO (voor alle haters van jeugdcultuur: dat is dus gewoon carpe diem he). En nu wist Buzzfeed ons te vertellen dat hij weer een taalinnovatie probeert in te brengen. Zijn nieuwe album heet namelijk Views from The 6, en daarin probeert hij een stad een nieuwe bijnaam te geven.


Zoals in het stukje te lezen valt, wordt The 6 weleens gebruikt door mensen om Toronto aan te duiden. De schrijver des stukjes twijfelt echter aan de frequentie waarmee dit gebeurt. Bijnamen zijn een geweldige uiting van groepsvorming: iedereen die de bijnaam kent hoort erbij, en als niet dan niet, we schreven daar al eerder over. Ze komen ook in Nederland natuurlijk veel voor: met cijfers heb je bijvoorbeeld natuurlijk 020 (Amsterdam) en 010 (Rotterdam), maar je hebt ook de Hofstad als aanduiding van Den Haag, en Hillywood voor Hilversum. Die namen worden volgens mij allebei wel met enige regelmaat gebruikt. Op het Wikipedia-lijstje staan echter ook veel bijnamen waarvan ik me afvraag of ze weleens gebruikt worden, zoals Vinke City voor Vinkeveen. Toch lijkt ook dat wel voor te komen in de hiphop community.

Jeugdcultuur is ook goed met bijnamen, en dat levert namen op zoals Damsko (Amsterdam), Roffa (Rotterdam), en Agga (Den Haag). Dat lijken wel vooral spreektaal-bijnamen te zijn, in tegenstelling tot schrijftaal-bijnamen zoals bijvoorbeeld Sicilië aan de Eems, wat tot mijn verbazing een benaming is voor Delfzijl. Of neem Havana aan de Waal, de bijnaam voor Nijmegen die te maken heeft met heur linkse interesses. Verschil is dat spreektaal-bijnamen kort zijn (spreektaal moet snel), en schrijftaal-bijnamen wat langer en bloemrijker. Interessant is ook de combinatie van buitenlandse stad + rivier, wat veel voor lijkt te komen, en waar de het dus gaat om associatie+ lokatie.

We hebben natuurlijk ook nog de carnavalsnamen, die slechts een deel van het jaar worden gebruikt, en waarvan Oeteldonk (Den Bosch) misschien wel de bekendste is, maar zeker niet de enige. Tenslotte zijn er de bijnamen die een soort familiewoorden zijn. In Milfjes vriendengroep zijn ook nog een paar idiosyncratische namen gangbaar: ook wij zijn natuurlijk van het wij en zij. Zo wordt Leiden bijvoorbeeld Luganda of Paardje genoemd (Paardje is rhyming slang, paardje rijden – Leiden), is Groningen Gronga, Utrecht Utko, en Rotterdam natuurlijk (als variatie) Roffa de Poffa.

Nu zijn we naar twee dingen benieuwd: hebben jullie, geachte lezers, ook speciale bijnamen voor steden, die jullie in kleine kring gebruiken? En ten tweede, gebruiken jullie de bijnamen zoals Sicilië aan de Eems weleens? 

4 opmerkingen:

 1. Wij wonen in Rockanje (aan zee), dat wordt Rockanjé sur mer of Playa de Rockaña. Ook Rock City wordt wel gebezigd. (Alsmede Cokanje, ik zeg verder niks... ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vierlingsbeek wordt door mijn broertjes creatieve vrienden Four-left-creek genoemd.
  In Nijmegen is "Keizerstad" een heel bekende bijnaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Scheveningen = Skiffa
  Sweet Lake City voor Z'meer wordt echt wel gebruikt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schiedam wordt Zwart Nazareth genoemd. Bordewijk, werkzaam geweest in die stad, noemde het al zo.

  BeantwoordenVerwijderen