Translate Milfy!

maandag 23 november 2015

El Niño 2016: de superlatiefste storm ooit

Bron:gizmodo.com
O jeetje, dat wordt opblazen met zijn allen. Deze winter belooft namelijk heel heftig en koud en regen enzo te worden, want we krijgen een megazware El Niño deze winter. Lees vooral hier maar eens even wat dat uberhaupt betekent. Opwarming van zeewater in de Stille Oceaan, ellende in o.a. de VS. Niet dat wij er trouwens last van gaan krijgen: El Niño heeft hoegenaamd geen invloed op ons weer (behalve dat we misschien een nat voorjaar krijgen... pff).


"Maar Milfje, wat heeft dat met taal te maken?"

Ik hoopte al dat je dat zou vragen! De taal van het weer is sowieso het bestuderen waard. Zo zijn Indo-Europese talen best bijzonder in de "Het regent"-constructies, met dat dummy-subject, zie bv. Leufkens 2015 (dat is dus het proefschrift van Sterre he). Of je kunt vergelijken wat voor woorden voor temperatuur we hebben, waar we eerder over schreven, of constructies vergelijken.

Maar dáár gaan we het vandaag niet over hebben! We gaan het hebben over een HEERLIJK stukje journalistieke superlatiefinflatie (we schreven eerder al over diminutiefinflatie). Het is ook moeilijk: hoe maak je duidelijk dat iets echt héél héél héél héél héél héél héél erg is? Niet zo in ieder geval, dat staat hartstikke lelijk. Bij Gizmodo (een technologieblog dat ik graag lees) noemden ze het eerst een "monster El Niño" (het werd sowieso al wel een 'Godzilla'storm genoemd her en der), maar toen dachten ze: "monster, dat is veel te algemeen. Als we nou eens voorbeelden van monsters gaan gebruiken?". En dat levert in mijn ogen hilarisch materiaal op, zoals deze:

Monster Godzilla Bruce Lee Chris Farley El Niño 

en dan deze (waar ik oprecht hardop om moest giechelen, een angstaanjagend geluid, maar ik kan er ook niks aan doen, niets menselijks etc.)

We already knew the Godzilla Cthulhu Sauron El Niño of 2015 was gonna be bad. 

Haha! Nou, dát wil ik vaker zien in journalistiek! Wie bedenkt een nog heftigere variant, of een mooie Nederlandse variant?

8 opmerkingen:

 1. De moeder van alle El Niños misschien? Behoorlijk toepasselijk, in aanmerking genomen dat El Niño 'het kindje' betekent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Gaston, hoewel dat in dit geval toepasselijker dan ooit zou zijn, is het probleem natuurlijk dat "de moeder aller" als superlatief niet meer het superlatiefst is. Het is zelfs een vrij algemeen ingeburgerde uitdrukking in het Nederlands, met dank aan Saddam Hussein...
   https://www.fryske-akademy.nl/fileadmin/Afbeeldingen/Hoofdpagina/pdf_files/demoederallerx-eenarabisme.pdf

   Verwijderen
 2. Een geweldig leuk ondewerp, Milfje: superlatieven.
  Ik heb een prachtig boek gelezen: "Helder denken, helder spreken, helder schrijven" een soort handbook journalistiek en dat noemt het bijvoeglijke naamwoord de 'moordenaar' van het zelfstandig naamwoord. Maar bovendien, als je dan 'n bijvoeglijk naamwoord gebruikt: welke betekenis heeft "heel" als je zegt "heel veel"? Hoeveel meer is dat. Voor mij heeft dat ertoe geleid dat ik heel veel van die superlatieven ben gaan weglaten. Als ik niet weet hoeveel beter "heel goed" dan "goed" is dan doen we maar gewoon: is korter.

  Pauline Cornelisse heeft in een van haar boekjes toch ook zo'n aardige variant daarop: dat men tegenwoordig makkelijkvan iets zegt dat het "hel". En op 't momnt dat 't echt de hel is vraag je je af: hoe zeg ik dat/

  Tsunami is natuurlijik ook inflatie geworden voor gewoon "veel" en inderdaad "moeder" sinds in Irak de "moeder" van alle oorlogen gevoerd wordt.

  Overigens viel me ineens op, Milfje, dat jullie het geslacht van "blog" anders duiden dan ik: "het blog" of "de blog"?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Paul, ja hel is een goed voorbeeld van diminutiefinflatie, zoals we in dat eerdere stukje beschreven.
   Wat betreft blog: het mag allebei! Wij doen nooit aan geslacht duiden natuurlijk ;)
   http://woordenlijst.org/#/?q=blog

   Verwijderen
 3. El Niñísimo. ofzo
  Supergrappig stukje weer, Milf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Maartje! Dat klinkt dan weer als een Mexicaanse showworstelaar... Wanneer zien we weer een nieuw stukje van jouw hand?

   Verwijderen
 4. Misschien werkt het om van het rechter uiteinde van de superlatiefschaal weer terug te gaan naar het linker? Gut, wat een onstuimig weer hè; kijk, daar drijft de Euromast.

  BeantwoordenVerwijderen