Translate Milfy!

woensdag 14 mei 2014

Taal op youtube: de hoogtepunten

Vita brevis, Internet longa: het is niet bij te houden wat er allemaal op het interweb te vinden is qua info, porno en vooral ook heel erg veel filmpjes van grappige katten. Het leuke hieraan is dat iedereen dus ook iets anders kent: in de generatie van Milfje (x>25) komt het al voor dat er YouTube-avonden zijn: je zit lekker met vrienden alleen maar idiote filmpjes uit te wisselen. Zijn wij te beroerd om dat met jelui te delen? Nee natuurlijk niet. Daarom hier een lijstje van onze lievelings talige youtube filmpjes, zowel ter lering als ter vermaak. Als er volgens jou iets ontbreekt, laat het ons dan zeker weten, want wij kennen natuurlijk niet alles! 

How To Pronounce

Als ik niet weet hoe iets moet, dan youtube ik het (vrij nieuw werkwoord, vgl. Ik google het even), want je kunt van vrijwel alles instructiefilmpjes vinden op youtube. Ook kun je filmpjes vinden over hoe je bepaalde woorden moet uitspreken: geen sinecure als je kijkt naar bijvoorbeeld bands die !!! heten (heel grappig want onvindbaar op Google). Probleem is echter dat niet iedereen het eens is over hoe je iets uitspreekt. Ik vind het bijvoorbeeld prima als je croissant uitspreekt als krassant en niet op z'n Frans. Bij dergelijke gevallen kun je dus youtube raadplegen. Dit is bijvoorbeeld een serieus bedoelde uitspraakgids met discussie over de uitspraak van Les Miserables. Maar veel en veel leuker is deze pagina: de maker hiervan spreekt woorden nauwelijks herkenbaar uit. Ik vind het hilarisch. Mijn lievelings: Châteauneuf-du-Pape en papier-maché.


Ghetto names

Simpel concept: twee jonge gasten noemen 60 namen op, die ze hebben verzonnen, en die het “ghettoest and blackest” zijn (hun woorden, niet de mijne). Het is mij niet helemaal duidelijk in hoeverre de namen ook echt voorkomen (Maarten, die is voor jou), maar het is wel al een tijdje steeds gebruikelijker in bepaalde kringen om namen als Brook'Lynn en Mo'Nique te gebruiken - lekker veel apostrofen dus. Natuurlijk zal  Fri'Chickenisha niet echt voorkomen; er wordt vooral gespeeld met stereotypen (zie ook Watermelondrea). Taalkundig interessant is dat er een aantal productieve naam-morfemen uit het lijstje te halen is, zoals -isha, -drea, -ice, -dria en -iqua. En die apostrofs dus. Grappig en interessant!


What languages sound like to foreigners

Dit filmpje van een meisje dat een groot aantal talen imiteert ging enige maanden geleden enorm viraal. Ze praat in verschillende talen, althans, zo klinkt het, maar in feite imiteert ze die talen alleen – ze kent die talen niet en praat alleen maar onzin. Ze kan gewoon heel goed de intonatie en snelheid van de talen nadoen. Sommige mensen werden boos dat hun taal zo werd nagedaan, en in dit tweede filmpje reageert de native Finse daarop: ze wil niemand beledigen. Ze zegt dan ook van alle talen te houden, behalve van Nederlands, want… kijk zelf maar.


Tellen in tien talen

Een vreemde taal echt leren is hartstikke moeilijk, jeweetzelf. Maar ‘hallo’ ‘dankjewel’ en ‘een twee drie’ is in iedere taal goed te doen, en als je dat leert kun je de sprekers blij maken, en indruk maken op je vrienden. In dit filmpje kun je 1 t/m 10 leren in allerlei talen. Mocht dat niet genoeg zijn dan is er altijd nog deze site, met nummers in meer dan 5000 talen, maar daar zit geen instructiefilmpje bij (saaaaiii).


Koot & Bie

Ze komen regelmatig voor in onze vrijdaginterviews als taalinspiratoren: Wim de Bie en Kees van Kooten. Op youtube vind je een schat aan filmpjes van hen, die in de jaren zeventig, tachtig en negentig gemaakt zijn maar tot op de dag van vandaag relevant blijken. Zie bijvoorbeeld deze sketch over immigranten die beter Nederlands spreken dan de zogenaamd tolerante autochtoon,  of alle stukjes van Neerlandicus dr. E.I. Kipping, het prototype van de goedbedoelende doch onbegrepen academicus. En vergeet ook O. den Beste niet, leraar Duits van de oude stempel!


Gebarentaal voor baby’s

De laatste decennia wordt steeds meer duidelijk dat gebarentalen volwaardige talen zijn, en dat dove of slechthorende kinderen veel beter af zijn wanneer ze van jongs af aan gebarentaal leren, dan wanneer ze alleen maar gesproken input krijgen. Ook is inmiddels duidelijk dat het helemaal geen kwaad kan om ook horende kinderen gebarentaal aan te bieden, zodat die al kunnen communiceren nog voordat ze hun mond en stembanden kunnen gebruiken – gebaren schijnt makkelijker te zijn voor kleine kinderen dan spreken. In dit filmpje hoor je de argumentatie, en je begrijpt meteen dat dit een hype is geworden in de VS van A.


Engels leren per webcam

Nog meer taalverwerving, maar dan voor volwassenen! Dit is een lekker emofilmpje, waarin je ziet hoe Braziliaanse jongeren Engels leren van Engelse ouderen - per webcam. De beste manier om een tweede taal te leren is nog altijd door het te doen, en op deze manier ontstaan ook nog eens mooie vriendschappen. Tissues klaar en kijken maar!


Engelse accenten

In het Engels kun je natuurlijk, net als in het Nederlands, dialecten en accenten onderscheiden. Voor ons non-natives is het soms wat moeilijk om een bepaald accent te localiseren, maar dit filmpje helpt daarbij! Het klopt niet 100%, maar ik vind het wel facsinerend hoe snel en goed de spreker switcht van plek naar plek.


Per ongelukke homoniemen

Sommige Engelse woorden klinken hetzelfde als woorden in andere talen, en zo kan het gebeuren dat je klootzak zegt in plaats van perzik... Oeps! Kun jij nog meer van dit soort gevallen bedenken?

Schoolhouse Rock
Voor de jonge taalkundig geïnteresseerden onder jullie zijn er filmpjes van Schoolhouse Rock: liedjes met fijne tekenfilmpjes, waarin grammaticale thema's worden uitgelegd. Helaas net te laat voor de eindexamenkandidaten, maar studenten, doe er je voordeel mee!


Zo, dat is een mooi avondvullend programma geworden! Maar er kan altijd een toegift bij: hebben we nog iets moois gemist? Heb jij, lezer, nog een grappig, ontroerend of leerzaam taalfimpje paraat? Laat het ons weten, opdat wij geniete! 

5 opmerkingen:

 1. 20 pp taalfilmpjes http://onzetaal.nl/dossiers/verzamelingen/taalfilmpjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Maar welke van al die filmpjes is dan jouw lievelings?

   Verwijderen
 2. de Japanse cursus Engels incl aerobics op youtube! De naam ontglipt me even, maar met lessen als "i have a bad case of diarrhea" " take anything you want" en "call an ambulance please" is het vast snel te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. https://www.youtube.com/watch?v=CKjaFG4YN6g

   Wow... Just wow! Dank voor de tip :)!

   Verwijderen
 3. Ik zoek op youtube altijd filmpjes van de taal die ik aan het leren ben. Echter ga ik binnenkort een taalcurus volgen bij een taleninstituut. Zo hoop ik goed een nieuwe taal te leren.

  BeantwoordenVerwijderen