Vanavond is het Groot Dictee weer op de teevee, en het is zowaar al de 25e editie! Een leuke televisiekwis voor jong en oud, zou je denken, en toch zijn er zuurpruimen die zeggen: ach nee, dat Dictee, niet ons kopje thee. Waarom zeiken over de spelling van kasuaris, als je ook kan vragen waar dat interessante woord vandaan komt? Wij zijn ook zulke zuurpruimen, en schreven bijvoorbeeld vorig jaar hier over de questie als/dan en hier over ergeren/irriteren in relatie tot dit Dictee. Nu kunnen we natuurlijk dat wel weer doen, maar er is iets veel interessanters over te melden. Hoe kan het namelijk beter? Wat zou wél een goede manier zijn om taal leuk onder de aandacht te brengen? Nou, wij weten het wel.
De grap van het Groot Dictee is natuurlijk dat er blijkbaar behoefte aan is, of in ieder geval, het Grote Publikum vindt het leuk. Taalwetenschappers vinden het minder leuk, omdat zij de focus op spelling jammer vinden. Er is zoveel meer! Daarom stelt Milfje voor volgend jaar een Grote Taalquiz uit te zenden. Met vragen en filmpjes over schoonmoedertaal, over de taal van Yoda en waarom die zo interessant is, over de status van talen in Nederland, en over honderd andere interessante fenomenen. Denk aan de Grote Wetenschapsquiz, maar dan laagdrempeliger. Want het grote probleem is nu juist dat het Publiek nauwelijks echte kennis heeft over taal. Hoeveel talen zijn er eigenlijk? Is een dialect makkelijker of moeilijker dan een standaardtaal? Waarom praten sommige jongeren met een Marokkaans accent, terwijl ze geen Marokkaans spreken? Waarom komt 'hun hebben' voor maar 'mij heb' niet? Op dat soort vragen kun je verwachten dat mensen het antwoord (voor zover er een eenduidig antwoord bestaat) niet weten, en er dus over na gaan denken. Veel leuker en leerzamer dan goed/fout en een woordenlijst uit je hoofd leren.
Daarom stellen we gewoon ook maar meteen voor die quiz niet slechts eens per jaar te doen, maar een wekelijkse tv-show over taal te starten. Knal er een leuke cabaretière in, een rapper, en natuurlijk een kek taalblogduo. Zeg maar zoals De Taalstaat, maar dan minder nieuws en meer kennis. Een beetje zoals het enthousiasme en de jonge mensen van de Tiende van Tijl, maar dan met minder persoonlijke mening en meer wetenschap. Wij willen wel, en de NPO moet toch haar programmering aanpassen, daar kunnen wij dus moeiteloos bij. Wie kent de netmanager?
En jullie? Doen jullie mee? En als jullie meedoen, hebben jullie een mening over dit alles? Nog leuke ideeën voor programma-onderdelen? Wat zouden jullie graag zien in De Grote Taalkwis?
prachtig idee. Ik zou gewoon beginnen, niet wachten op NPO. Het Woord van de Week is een onderdeel. Onder nostalgie een paar van die fantastische sketches van Van Kooten en De Bie rondom taal. Misschien kun je ze wel vragen mee te doen. (moet je nog even rechtbrijen wat je vorige keer over die kleine zei) ..
BeantwoordenVerwijderenrechtbreien natuurlijk ... hahaha over spelling gesproken ...
BeantwoordenVerwijderen