Translate Milfy!

donderdag 22 oktober 2015

Wat is de mooiste vogelnaam?

Ik reis graag. Totaal in het nu, alleen maar bezig zijn met één volgende stap. Inchecken. Door de douane. Innerlijke mens. Uitwerpselende mens. Naar de gate. Vliegtuig in. Maar een van de hoogtepunten van reizen vanaf Schiphol heeft toch ook weer met taal te maken. Er is namelijk een grote kunstinstallatie, gemaakt door Cor Dera en Daniëlle Kwaaitaal (wat sowieso een jaloersmakend toffe naam is), met de schitterendste plantennamen. Zoals deze:

Van deze website
Nu wil het geval dat ik een stukje schreef over Zweedse vogelnamen (voor het aanstaande boek Taal in 2015, nu al te bestellen bij de Van Dale Webwinkel!). Ik ging toen op zoek naar een overzicht van Nederlandse vogelnamen, en dat leverde een ENORM taalgasm op. Ik kwam namelijk deze website tegen. Hulde aan de makers! Loof hen met veel lof! Waar ik eerder al taalorgasmeerde over exotische dierennamen, is dit zo mooi vanwege de gigantische samenstellingen. Wij, Milfje, geven onze favorieten. 

Marten

Antioquia-looftiran
Bruinbandbaardkoekoek
Bruinrughoningspeurder (dat klinkt als een nieuw woord voor homo)
Goudvleugelschoffelsnavel
Mikado-fazant (valt in stukjes uiteen)
Okerkapdwergmierpitta

Sterre

Andesschreeuwuil (OEHOEEEE!!! of zou hij de hele dag ANDES schreeuwen?)
Ansorge's Buulbuul
Aurelia-pluimbroekje (uit een porno-roman)
Grote Bloedstuitbuidelspreeuw (soort ongestelde kangoeroevogel)
Mindanao-papegaaiamandine
Orinoco-saltator

En zo kunnen we echt eindeloos doorgaan. Echt eindeloos, want er staan 9148 namen in. Wat een lol. Het is lang geleden dat we zo'n heerlijk taalgenietend stukje konden schrijven. Tijdens het schrijven van dit stukje lezen we ongeveer de hele lijst voor. Ik zou echt betalen om iemand al deze namen te laten uitspreken. Wat zijn jullie favorieten? Deel de vreugd! Geniet ervan! Leve woorden! Leve dieren! Leve het Nederlands!

5 opmerkingen:

 1. ik weet niet meer, was er niet ook nog zoiets als een Roestkrombek timali?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, geweldig. Doet u mij maar de blafuil. Wel eerst goed voorwassen.

  Zoals ze zelf al waarschuwen zitten er inderdaad wat foutjes in de lijst. Zo is hij 9147 entries lang, geen 9148, en zitten er 32 dubbels in, wat het totaal op 9115 brengt. Verder blijkt dat namen van meer dan 30 karakters op de een of andere manier afgekapt zijn geraakt: Amerikaanse Kleine Zilverreige, Australische Grote Pijlstormvo, e.d.

  Maar dat mag de pret niet drukken. Eens kijken, ervan uitgaande dat je ongeveer drie seconden over één naam doet, kost het voorlezen van de hele lijst een krappe acht uur. Dat moet te doen zijn; zal ik mijn rekeningnummer alvast doorgeven? Ik ben vast goedkoper dan Morgan Freeman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het aanbod Drabkikker, we hadden een dergelijk aanbod natuurlijk kunnen verwachten. Ik zal checken met mijn financieel adviseur hoeveel we hiervoor vrij kunnen spelen.
   Wat betreft de errata: goedgevonden, misschien goed om even contact te zoeken met de maakster van de pagina Madelèn, op mezen@madelen.nl. Ik zou zulke feedback zeker waarderen!

   Verwijderen
 3. Mijn favoriet is de Vuurbuikorganist. Ik zie hem al zitten, vlammend aan zijn klavier :)

  BeantwoordenVerwijderen