Translate Milfy!

woensdag 16 december 2015

Eufemisme van het Jaar: slaapkamerpartner

door Marten van der Meulen

Woordenverkiezingen genoeg: van het belachelijke 'weg met dat woord' verkiezing van dat instituut waarvan je mocht hopen dat ze wat nuttigers met hun belastingcenten zouden doen tot het Dordtse Woord van het Jaar (zie hier). Maar wat nog niet bestaat is het Eufemisme van het Jaar. Lijkt mij best wel grappig, want eufemismen zijn vaak best wel overdreven. Één inzending kwam ik op Twitter tegen (zie hiernaast), maar mijn inzending vond ik geheel toevallig op een zelfhulpwebsite. Voor mij is het eufemisme van het jaar slaapkamerpartner.Heel even kort over de frequentie: het woord slaapkamerpartner komt lekker weinig voor op het interweb (hier is een voorkomen uit 2002), en in kranten en boeken lijkt het al helemaal niet veur te komen. En terecht, want gatver, dat woord zegt echt helemaal niets. Ik begrijp dat je op een spirituele website niet het woord fuckbuddy wil gebruiken, om van het fijne Nederlandse neukmaatje nog maar te zwijgen (daar hoor je de Stichting Nederlands dan weer niet over: onnodig Engels is onnodig, maar vieze woorden zijn vies). Daarnaast snap ik dat het moeilijk is om één woord te vinden dat alle mogelijke geslachten en sexuele oriëntaties omvat. Maar slaapkamerpartner? Dat kan echt alles zijn. Hier, drie dingen die ik heb bedacht:

A Een huisdier dat op je bed mag slapen
B Een logee die in dezelfde kamer maar in een ander bed slaapt
C Een vreemde variant op gedeeld wonen (zoals voor studenten): "Nee, ik heb m'n eigen huiskamer en douche, ik deel alleen een slaapkamer

Ja sorry hoor, het is misschien een beetje een overdreven reactie, maar ik vind het gewoon ook een raar woord. Wat vinden jelui? Overdreven, of juist handig want non-specifiek? En kunnen jullie nog leuke dingen bedenken die ook onder de paraplu slaapkamerpartner vallen?

3 opmerkingen:

 1. D Beddenspeciaalzaak: ‘Bartels Boxsprings, uw slaapkamerpartner’
  E Huisstofmijt/bedwants: ‘Tips tegen ongewenste slaapkamerpartners’

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha heel mooi JudyElf! Om het allemaal nog maar vager te maken... Ik bedoel, wat doe je als je bedwantsen in hun slaap praten?!

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen