Translate Milfy!

vrijdag 11 november 2016

Martens nieuwe boek: Het eb en vloed van taal


Het is al twee maanden geleden, maar dat maakt het niet minder heugelijk: Milfje-Yang, beter bekend als Marten, schreef een boek: Het eb en vloed van taal! Nouja, eigenlijk een boekje. Het telt namelijk slechts 59 pagina's, en is ook qua formaat bepaald klein te noemen. Minder klein is het bereik van de inhoud: aan de hand van vragen worden onderwerpen als taalverandering, taalgeschiedenis, meertaligheid en macht besproken. Voor elk wat wils, en de aparte teksten zijn zo kort dat je ze in één bushalte kan lezen. Functioneel voor de mensen met een lage spanningsboog dus. Hier aan te schaffen voor slechts €9,95. Meer lezen over? Klikt u verder!


Taalmuseum

Het eb en vloed van taal schreef ik in opdracht van het Taalmuseum Leiden. Dat museum, waar wij al eerder over schreven, was langverwacht, maar nu is het van de grond gekomen, met dit boekje, een essay, een tentoonstelling, en meer. Leukst misschien op dit moment is de website (waar ik ook aan meewerkte) waarop nieuwe woorden worden gezocht voor woordloze concepten, zoals "de geur van vers gemaaid gras". Dit in het kader van "taal is van iedereen": ook jij kunt nieuwe woorden bedenken. 

Korte teksten

Even kort nog over de inhoud van het boekje: het bevat 25 teksten van elk ±250 woorden. Iedere tekst behandelt een vraag, zoals "Hoeveel talen zijn er?". Het is natuurlijk van de dolle om zo'n vraag in zo weinig woorden te beantwoorden, daar zijn immers lijvige boeken over volgeschreven. Toch heb ik een poging gedaan. De tekstjes kun je zien als voorzetjes, als een soort gedachtewolkjes. Zo zie ik ze in ieder geval. Laat me je vertellen dat ik hoe dan ook zelden zo'n lol heb gehad met schrijven, juist omdat het zo kort moest. Voor dit soort blogposts hoef je eigenlijk nooit te schaven, immers internet longa. Maar nu moest er gewikt en gewogen worden. Toffe ervaring.

Tipje van de sluier

Wil je een tipje van de sluier? Dan zijn hier twee van de teksten te vinden: "Hoeveel talen zijn er?" en "Waaruit bestaat een taal?". Enfin, wie meer wil weten, die bestelle het boekje. Dat kan hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten