Translate Milfy!

vrijdag 11 januari 2013

Ode aan Bob


De trouwe lezer van dit blog heeft al gemerkt dat er eens per week iets onverwachts verschijnt tussen al het quasiwetenschappelijk talig geweld: een pikant feuilleton. Omdat dit wat vragen oproept, zal ik toelichten waarom die combinatie niet zo gek is als ze lijkt, in deze ode aan Milfjes aanstichter: Bob den Uyl.


Bob den Uyl is een ten onrechte overleden Nederlandse schrijver, vooral bekend van korte reisverhalen waarin hij behoorlijk zwartgallig verslag doet van zijn fietstochten dan wel van het schrijverschap. Den Uyl is hilarisch, lees het! Als opwarmertje hier een oneliner waar ik u tegen zeg:

‘Honger en trots gaan zelden samen.’

Nou goed. Van alle verhalen van Den Uyl is mijn lievelings ‘Alle begin is moeilijk’. Hierin vertelt de schrijver dat hij hoopt ooit nog eens een echte bouqetreeksroman te schrijven, omdat je daarin zo veel leuke stijlfiguren,  absurde woorden en smaakvolle constructies mag gebruiken. Hij gaat meteen aan de slag en becommentarieert dan zijn eigen schrijfsels, die inderdaad tjokvol taalvondsten staan.


Leukste voorbeeld: de quotatieve oxymoron, oftewel indirecte-spraak-schijnbare-tegenspraak, of hoe je het maar wilt noemen. Die gaat als volgt. In een dialoog laat je eerst iemand iets zeggen; het maakt niet uit wat. Vervolgens gebruik je een variant van ‘zeggen’, bijvoorbeeld ‘mompelen’, ‘jeremiëren’, ‘temen’, ‘flemen’, ‘krijten’; bedenk iets geks. Daarachter zet je een bijwoord, het liefst een dat niet gerelateerd is aan of zelfs in tegenspraak met het zojuist gebruikte synoniem. Bijvoorbeeld:

‘Bonjour!’ hijgde Milfje verlegen.
‘Hola hola,’ riposteerde Flaaf ontwijkend.
‘Hoestnou? was hierop haar groteske antwoord.
‘Joajoa,’ bracht onze held, groen uitgeslagen, uit.

Enzovoort, ad infinitum, ad nauseam. Probeer het zelf en ik garandeer je een leuke middag en een hilarisch verhaal.

Deze schrijfoefening stond aan de wieg van Milfje Meulskens. Om mijn creativiteit tot grote hoogtepunten te blijven stimuleren, zal ik regelmatig deze feuilletons blijven posten – geniet er lustig van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten