Translate Milfy!

maandag 21 januari 2013

Wat een rare naam eigenlijk, Milfje.


Rond dat spellingsstukje van begin januari kreeg dit blog wat Twitteraandacht. Een paar keer kwam er ook commentaar op onze voornaam. Blijkbaar had niet iedereen door dat het hier om een pseudoniem ging. Maar hoe kan het dat mensen dachten dat de naam Milfje echt was?


De reden hiervoor heeft te maken met bestaande en mogelijke woorden. Het Nederlands heeft een aantal mogelijkheden om woorden te maken. Ze moeten bestaan uit een combinatie van de 26 letters en ze bestaan uit lettergrepen. Niet iedere combinatie is mogelijk: er kunnen bijvoorbeeld maximaal 4 medeklinkers achter elkaar in een lettergreep staan (schreeuw), maar welke medeklinkers dat zijn is behoorlijk beperkt (sch bestaat trouwens maar uit twee klanken, alleen lijkt het drie in de spelling). Volgens mij is vier de max, maar alleen als het woord begint met sch. Drie komt heul veel voor, maar moet dan ook met s- beginnen (struik). Aan het eind van een lettergreep kunnen ook vier letters (angst) wat natuurlijk fraaie woorden oplevert als angstschreeuw met acht medeklinkers na elkaar. Maar een woord als jgrukp kan dus niet bestaan, en een woord zoals milf  dus wel. Met namen werkt het ongeveer hetzelfde, hoewel het andere combinaties oplevert.

Milfje is volgens deze regels een prima naam. Ik vermoed dat mensen misschien wel denken dat het een Friese naam is. Immers, in het Fries komen ook ‘vieze’ namen zoals Befke en Tietje voor. Helaas bestaat de naam Milfje niet in het Nederlands. Wel komt de naam Milfred voor (misschien iets voor een tribute-blog?).

Een andere reden dat het woord milf zo aanslaat is omdat het een acroniem is. Acroniemen zijn woorden die van origine afkortingen zijn (dwz alle letters in het woord staat voor een ander woord) maar die je kunt uitspreken als ‘normale’ woorden. Andere bekende voorbeelden zijn de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) en natuurlijk het schitterende yolo (you only live once). Ook milf is gewoon makkelijk uit te spreken. Waar het woord milf trouwens vandaan komt lijkt niet helemaal duidelijk te zijn, maar het is ergens in de jaren 90 ontstaan en tegenwoordig is het een enorme trend in de pornoindustrie. En wij zijn er natuurlijk, jullie eigen Milfje Meulskens. WAAROM we zo heten is trouwens ook precies dit: het is een prikkelende naam, zoals ook Twitter weer bewijst.

Is het onze droom dat we zo populair worden dat er ooit WEL kinderen deze naam gaan dragen? Nouja, dromen mag natuurlijk altijd...

2 opmerkingen:

 1. Die kindernaam, ik zal er eens over nadenken. Geheel in familietraditie moet het dan wel een dubbele naam worden. Anne-Milfje van Zitteren? Ik vind het wel lekker bekken...

  Niet geheel offtopic: er is sinds afgelopen vrijdag een NGT-gebaar voor YOLO... Leuk toch? Dat dacht ik ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Milfje klinkt plausibel als Friese naam.

  In 1865 overleed te Rekken: Johannes Herman Isfording, zoon van Johann Hermann Isfording, landman, en Janna Milff, landvrouw.

  Hij kon dus met recht zeggen dat zijn moeder een milf(f) was.

  BeantwoordenVerwijderen