Translate Milfy!

maandag 23 december 2013

Hallo, met Milfje: two days after the year before

Milfje is jarig! Op 21 december zijn we 1 geworden. Sinds onze geboorte hebben we 140 (!) stukjes gepost. We kregen loftuitingen (interessant trouwens, waarom zeggen we lof, maar loftuitingen? Nouja, daar schrijven we nog wel eens over), kritiek, soms drek, vaak complimenten, en veel vragen. Om die te beantwoorden en om vast een beginnetje te maken met onze memoires (het kan maar gebeurd zijn): Milfje’s otobiografie, deel 1. Wie zijn we ook alweer?Milfje bestaat uit Sterre Leufkens en Marten van der Meulen. Sterre Leufkens promoveert in de Vergelijkende Taalwetenschap (typologie) aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde aldaar taalwetenschap en leerde er wat Arabisch. Ze speelt graag viool en en zet zich minstens zo graag in voor LGBT’s. Marten van der Meulen is masterstudent Linguistics in Leiden. Het afgelopen jaar reisde en studeerde hij in Hong Kong, Australië en Japan, maar nu woont hij in Amsterdam, want daar is het ook leuk. Hij houdt van muziek, lachen, en taal, altijd maar taal.

Waarom doen we dit?

We zijn om verschillende redenen met Milfje begonnen. Vooral uit idealisme: we gingen bloggen om meer kennis te verspreiden. We ontdekten onze gemeenschappelijke interesse voor alles wat met taal te maken heeft, en merkten dat wij niet de enige waren met die interesse. Maar ja, niet iedereen heeft de mazzel taalwetenschap te studeren, dus leek het ons een goed idee om onze passie te delen met Het Publiek.

Dit hangt samen met ons tweede grote doel: de grote onwetendheid bestrijdendie in Het Publieke Taaldebat hoogtij viert . Mensen denken veel te vaak: ik gebruik mijn taal goed, dus ik weet er alles van. Maar dat je van nature een ster bent in ademen, wil niet zeggen dat je begrijpt hoe je longen werken. Als mensen een mening hebben à la ‘het Engels bedreigt het Nederlands’ of ‘Hun hebben is vreselijk’, dan komt dat vaak voort uit een gebrek aan kennis. Die kennis hebben wij wél. In onze ervaring vinden de meeste mensen het heel interessant om meer te leren en zijn ze ook best voor rede vatbaar, als je het maar op toegankelijke wijze brengt. Let wel: we zeggen niet dat wij alles weten, dat wat wij zeggen de Absolute EindWaarheid is, maar het is wel gestoeld op wetenschap, en dat is een belangrijk verschil met veel andere taalmeningen.

We hebben ook persoonlijke doelen met Milfje: zo is het mooi meegenomen dat we kunnen schrijven over onderwerpen waar we op de uni niet aan toekomen, omdat ze niet in een paper of proefschrift passen. Zo krijgen we ook nog eens heel veel schrijfoefening. Verder bouwen we naamsbekendheid en een portfolio op, wat nog van pas kan komen als we later eventueel een heuse schrijfcarriere zouden willen beginnen.

Waarom samen?

Het begon allemaal met het korte verhaal “Alle begin is moeilijk” van onze gezamelijke lievelingsschrijver Bob den Uyl. Hierdoor geïnspireerd begonnen we met het schrijven van verschillende parodieën op boeketreeksverhalen In deze taalerotische verhalen ligt de nadruk op rare woorden, gekke quotatieven (“Kom hier”, riposteerde zij wulps) en vooral heel veel malle seks. Ons eerste verhaal, “Hete sauzen hete nachten”, werd in kleine kring goed ontvangen, waarop we besloten dit vaker te doen. De rest is een belle histoire.

We merken dat samen schrijven een enorme meerwaarde heeft. We hebben allebei net iets andere interesses, wat leidt tot een grote uiteenlopendheid aan stukjes. Marten interesseert zich bijvoorbeeld voor historische uitspraak van het Engels, Sterre vindt de buitenissigheden van allerlei exotische talen leuk.

Mensen vragen ons overigens vaak wie precies een stukje geschreven heeft. Het antwoord is: allebei! Meestal heeft een van ons een idee, schrijft dit op, en de ander bewerkt het. We krijgen steeds meer een gemeenschappelijke stijl, echt een symbiose dus.

Hoe zijn onze blogs geschreven?

Het internet is een put van verderf. Vanwege de mogelijkheid om anoniem te schrijven hebben mensen het idee dat ze grof kunnen zijn en lomp. Daarnaast is het makkelijker om andermans ideeën kapot te maken dan zelf iets te verzinnen. Bovendien is het moeilijk om genuanceerd te schrijven: niemand ziet je gezichtsuitdrukking, dus niemand weet wat je precies bedoelt. Wij proberen dat zoveel mogelijk te vermijden, door zo constructief mogelijk te schrijven. Dat is wel eens lastig, aangezien we ook maar gewoon mensen met frustraties zijn. Maar we vinden het echt gigabelangrijk dat bij ons de discussie op basis van feiten en interesse in die feiten gevoerd wordt. Wij maken ook weleens een spelfout, en daar mag je best wat van zeggen, maar probeer dat een beetje constructief te doen. 

Waarom Milfje?

Een en ander heeft te maken met bovengenoemde voorkeur voor taalerotiek. In boeketreeksboekjes en 50 Shades of Grey wordt taal gebruikt die als lelijk gezien wordt, maar die heel direct is en veel effect heeft. Dat past bij het doel van Milfje: je kunt wel ‘foei!’ roepen, maar wij vinden het veel leuker om je af te vragen hoe die taal werkt en waarom mensen het gebruiken. Met het afwijzen van zoiets (of van ‘taalfouten’ of anglicismen) proberen mensen het goed te doen en intellectueel over te komen. Maar het is veel interessanter om goed naar zulke dingen te kijken en je af te vragen waar ze vandaan komen.

Daarom dus een taalerotische naam. Milfje is ook een leuk woord, dat op zich een echte naam zou kunnen zijn: de naam Milfred komt bijvoorbeeld voor, net als Befke. Het is echt onze calling card geworden. Iedereen vraagt ernaar, en zeker op internet is dat natuurlijk te gek - opvallen is ontzettend belangrijk binnen een medium waar zo ontzettend veel stemmen klinken.

Succes?

Wij vonden het afgelopen jaar in ieder geval een succes. Tot onze grote verrassing bleven er maar nieuwe dingen komen waar we over wilden schrijven. De stand is (voor wat het waard is) 101 Twittervolgers, 332 Facebookvriendjes, 55.000+ pageviews op het blog, NRC, Volkskrant, Radio1 Tros en BNN, Elsevier, De Standaard, en Neder-L. Al met al meer dan we hadden verwacht: nu DWDD nog en we hangen het toetsenbord aan de wilgen (naast de nageboorte van het paard). 

5 opmerkingen:

 1. Haha, dat verklaart 'n hoop. Toen ik jullie blog voor het eerst tegenkwam dacht ik: 'Wat zielig voor die Meulskens dat ze zo heet. Zullen wel vaak grapjes over gemaakt worden.' Pas later ontdekte ik dat het een nepnaam voor een mixpersoon was. En pas nu snap ik de herkomst van de naam. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sindsdien? Tussen 21 december en nu? Waar zijn die 140 stukjes dan? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een overblijfsel van een eerdere versie, maar je snapt best wat we bedoelen ;)

   Verwijderen
  2. maar ik zal het wel even aanpassen hoor, voor er meer mensen in de war raken, dat is toch ook nauwelijks de bedoeling...

   Verwijderen
 3. Eén kracht van jullie blog is het plezier dat er van af spat. En verder inderdaad de veelvoudigheid van onderwerpen! Op naar de peutertijd: "ik ben twee en ik zeg nee", sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen