Translate Milfy!

maandag 15 februari 2016

Alle letters verzamelen: het pangram blijft mooi

Controniemen, autologe woorden, exoniemen, noem het maar op: als er een sjieke naam voor is vindt Milfje het te gek. Nu kwam zij laatst weer een nieuw iets op het spoor: het pangram (niet te verwarren met tangram)
. Bestaat al sinds mensenheugenis, maar ja, wij kenden het niet, dus delen is vieren. En wie weet kende gij, Oplettende Lezeres, het ook wel niet (hihi wel niet). Hoe het ook zij, een pangram is een zin waarin alle letters van het alfabet voorkomen. Is heerlijk. Is een feest. Krijg je zulke zinnen van: “Pechdag: sexy quizvrouw blijft mank”. Zielig, maar wel mooi. En er kan nog veel meer!


Pangrammen heb je in verschillende soorten en maten. Je kunt simpelweg een zin maken waarin alle letters in ieder geval 1 keer voorkomen, maar waarin ook dubbele letters mogen. Maar de sport is natuurlijk om te proberen om zo min mogelijk letters te gebruiken. Je krijgt dan een perfect pangram (als je het bovendien in dezelfde helft doet, is het een zuiver pangram, ba-dum tsj!). Daar zijn er niet zo heul veul van, maar hier is dan toch een voorbeeld:

 • Lynx c.q. vos prikt bh: dag zwemjuf!

Het wordt wel een beetje krampachtig, maar ja, je hebt dan ook heel weinig om mee te werken. Als je niet voor perfectie gaat en jezelf toestaat een paar extra letters te gebruiken wordt het allemaal al een stukje aangenamer. Dan krijg je bijvoorbeeld de volgende zinnetjes:

 • The quick brown fox jumps over the lazy dog (het bekendste Engelse voorbeeld)
 • Doch vlakbij zwerft 'n exquis gympje (wat ik echt een SCHITTERENDE zin vind)
 • Victor jagt zwölf Boxkämpfer quer über den großen Sylter Deich (daar krijg je toch een taalgasme van...)

Ook hier blijkt trouwens weer dat het Engels het Nederlands kan verrijken, want met behulp van een paar leenwoorden hebben we nu nieuwe mogelijkheden. Hier, een voorbeeld:

 • De bardelinquent met afwijking zocht 'n proxyserver. (bron)

En dan heb je nog een pangram dat ook een autoloog is (heilige drollen!). Dit wordt ook wel een zelftellend pangram genoemd. Rudy Kousbroek heeft het beroemdste gemaakt (lees hier meer):

 • Dit pangram bevat vijf a’s, twee b’s, twee c’s, drie d’s, zesenveertig e’s, vijf f’s, vier g’s, twee h’s, vijftien i’s, vier j’s, een k, twee l’s, twee m’s, zeventien n’s, een o, twee p’s, een q, zeven r’s, vierentwintig s’s, zestien t’s, een u, elf v’s, acht w’s, een x, een y en zes z’s.

En DAN heb je nog het beginletter-pangram. Dat is alweer een stukje eenvoudiger, ogenschijnlijk dan, en wordt ook door Kinderen beoefend. Spreekt voor zich, maar lees toch maar meer erover op Wikipedia (wat in veel gevallen gewoon een uitstekende Bron van Kennis is).

Nou, lezeressen: wat jullie dan? Nog iets hierover te melden? Iets te delen? Huisgemaakte voorbeelden? Kom maar door!

7 opmerkingen:

 1. The quick brown fox jumps over the lazy dog
  kan korter:
  The quick brown fox jumps over a lazy dog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pangram – ABC
  Andermaal, Betty constateerde dat (ABCD)
  Eva flink gezopen had in (EFGHI)
  Japanse krakkemikkige loungebars, (JKL)
  máár namens ons presentatieteam (MNOP)
  quoteerde Richard sterke teksten (QRST)
  uit Vught waar Xander yahtzee zocht. (UVWXYZ)

  Pangram – CBA
  ‘Zonder Youps xenofobie wist (ZYXW)
  Vincent uiteindelijk te spelen!’ (VUTS)
  riep quizmaster Pjotr ongeestig, (RQPO)
  nadat miljoenen lelijke Kroaten (NMLK)
  juichend in het gezellige (JIHG)
  Flevoland enkele duizenden (FED)
  celibataire biseksuelen aftuigden. (CBA)  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Wijnand! Toch vraag ik me puristisch af of dit wel een pangram is, omdat veel letters vaker dan één keer voorkomen. Het komt op mij meer over als een acrostichon-achtige.

   Verwijderen
 3. Battus, God hebbe zijn ziel, heeft zich in zijn magnum opus Opperlandse taal- en letterkunde helemaal op dit onderwerp uitgeleefd.

  BeantwoordenVerwijderen