Translate Milfy!

dinsdag 23 mei 2017

Mocking Spongebob: SchrijF LekUr ZelF uN Stukje

Memes: you love them, or you begrijpt er niets van. Gelukkig is er Milfje, uw trouwe gids voor het uitleggen van de taalkundige regels van memes. Of het nou 'I've forgotten how to' is, roses are red, bilosofie of awesome: wij staan aan jullie zijde. Nu zijn we er heel snel bij, want we leggen een meme uit die voor het eerst werd geplaatst op 4 mei. De trouwe twitteraars weten het al: we hebben het natuurlijk over Mocking Spongebob.


Hoe werkt het? Deze meme komt uit een aflevering van Spongebob Squarepants, waarin Spongebob zelve iemand belachelijk maakt door diens woorden te herhalen op een raar toontje. Hij doet daarbij een kip na. Het punt van de meme is dus om een uitspraak van iemand belachelijk te maken. Herhaling, liefst met een overdreven intonatie, is daar een goed middel voor. Kinderen (en Milfje) doen dat wel vaker door uhn-nu-núh-nuh te doen. Moeilijk uit te leggen hoe het klinkt, hier is wat auditieve en visuele ondersteuning.

Maar: op Twitter/FB kun je geen intonatie gebruiken. Hoe breng je dat dan over? Nou, zo.

1. Door random capslock te gebruiken. Hoofdletters staan in de regel voor harder uitspreken. Het zeurtoontje is niet per se luider dan gewone spraak, dus capslock gaat niet VOORTDUREND aan: een paar willekeurige letters worden hoofdletters. Zoals vroeger bij BreEZerTaAl of MSN-taal, voor wie het nog weet. Het ziet er irritant uit, en dat is ook precies de bedoeling. Sorry, ik ga zo verder, ik heb even last van een overweldigende aanval van nostalgie. MSN... poehé.2. Uitspraak = spelling. Als je een zeurderig toontje in schrift wilt nabootsen, helpt het om foneties te spellun (of heel willekeurig). Niet iedereen doet dit, dus het is een sub-variant van de meme. Maar het komt wel geregeld voor, kijk maar.
3. Inhoud = nabauwen. Bij deze meme moet je de boodschap die je belachelijk wilt maken, exact herhalen. Het is niet leuk als je de zin omgooit, of nog inhoudelijk commentaar geeft ofzo - nee, gewoon, kinderachtig, nabouwen. Lekker puh.

Het heerlijke aan een nieuwe meme is dat er meteen allerlei metagrappen worden gemaakt. Zo zijn er mensen die zeggen dat ze Mocking Spongebob irritant vinden, en je raadt al wat er dan gebeurt:
Ook gaan mensen meteen variëren op het plaatje: met een beetje Paint-/fotoshopskills kom je al een heel eind. Het blijft fantastisch. Ik kan niet wachten op morgen: wat verzint men dan weer? Vita brevis, Internet longa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten