Translate Milfy!

donderdag 24 september 2015

Drongo, Milfje, speeddates, 20pk's: waarom zou je er niet zijn?

Dit weekend is Drongo Festival weer! Niet 1 dag maar zelfs 2, en het belooft weer een fors spektakel te worden met vertier, leren, labs, sprekers, luisteraars, prijzen, noem maar op. Voor ons, Milfje, ligt de focus toch een beetje op de vrijdagavond. Dan is het Language Research Night, en alles met taalwetenschappelijk onderzoek is natuurlijk ons speciale pakkie-an. Wij hebben dan ook een heel bijzondere activiteit samengesteld. 



Wat gaan we doen?

Tussen 19:00 en 20:20 vinden maar liefst elf 20PK's plaats. Dat zijn presentaties die precies 6 minuten en 40 seconden duren: de presentator bespreekt 20 slides, elk in 20 seconden. Deze vorm dwingt de sprekers om hun gedachten kort, bondig en behapbaar te formuleren, met lekker veel visuele ondersteuning. Vragen stellen is verboden: dat kan namelijk vanaf 21:00 live en 1-op-1 in de zogenaamde speeddatesessie! Je hebt dan een uur de tijd om alle sprekers te ontmoeten en behalve je vragen ook je eigen ideeën aan ze voor te leggen. Op die manier willen we echt contact tussen taalwetenschap en publiek bereiken. Schroom vooral niet: eerste dates zijn natuurlijk spannend, maar kunnen de prachtigste dingen opleveren...

Met wie?

We hebben 11 sprekers, te weten de volgende, in willekeurige volgorde (academische titels achter de link): Antal van den Bosch, Roland PfauThijs Porck, Esther Janse, Khalid Mourigh, Fleur Bouwer, Pepi Burgos, Brigitta Keij, Nike Stam, Sita ter Haar en Lysbeth Jongbloed-Faber. Allemaal onderzoekers. Allemaal bezig met interessante materie. Allemaal gaan zij wat vertellen over recent onderzoek.

Wat gaan ze dan doen?

Nou ja, om daar echt achter te komen moet je natuurlijk gewoon naar de Research Night komen, maar hier zijn wat korte teasers.
  • Antal laat zien hoe Twitter een bron is voor taalkundig onderzoek. Wetenschappers weten alle van je... Is dat erg? 
  • Brigitta vertelt over taallerende baby's. Ze beginnen met het luisteren naar klanken, en moeten erachter zien te komen welke klanken bij hun moedertaal horen. Hoe doen ze dat?
  • Pepi bespreekt haar onderzoek naar het leren van Nederlands, door Spaanse mensen. Welke uitspraakproblemen komen zij tegen, en wat is de rol van spelling?
  • Sita bestudeert de zang van vogels. Die zang heeft namelijk meer gemeen met taal dan je zou denken... maar ís het echt taal?
  • Lysbeth vertelt over taalgebruik op sociale media. Voor eentaligen is het logisch dat je je posts in die taal opstelt, maar hoe zit het als je Nederlands en Fries spreekt? Welke taal kies je dan? 
  • Khalid zal laten zien hoe bijzonder het Marrokaans-Nederlands eigenlijk is. Bepaalde medeklinkers worden anders uitgesproken, maar hoe zit dat precies?
  • Esther doet onderzoek naar hoe slechthorende mensen met een gehoorapparaat spraak verstaan. Dat is namelijk nog knap lastig: luisteraars moeten wennen aan de nieuwe geluiden die ze horen. Hoe zorg je dat je daar goed in wordt?
  • Nike laat in haar 20PK zien dat niet alleen wij, maar ook Ierse monniken tweetalig waren: ze spraken Iers en Latijn. Bij het schrijven wisselden ze tussen die twee talen, maar wanneer, en waarom?
  • Roland is expert op het gebied van gebarentalen. Hij laat zien dat hoofdschudden in veel van die talen belangrijk is, maar steeds op een andere manier. Wat is de grammatica achter nee schudden?
  • Thijs bespreekt allerlei woorden voor 'oude mensen' - niet alleen woorden van nu, maar ook van 1000 jaar oud. Wat zeggen zulke woorden over hun tijd, en de manier waarop de mensen toen naar ouderdom keken?
  • Fleur vertelt over muziek, taal, en wat die twee met elkaar te maken hebben. Iedereen kan taal gebruiken, maar hoe zit dat met muziek? Kan iedereen meeklappen met liedjes?
Waarom zou je niet komen? Drongo begint vrijdag al om 13:00, de Language Research Night begint om 17:00. Ons programmaonderdeel begint om 19:00 op het Taalterras, de speeddates gaan plaatsvinden op het Drongoplein. Zie hier voor een blokkenschema, zie hier voor aanmelden. Tot morgen allemaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten